27 Ocak 2011 Perşembe

YOĞURT MAYALAMA

Evde yapılan en kolay şeylerden biri yoğurt. Artık şehirlerde süt bulmak da problem değil. Tabi hiçbir ısıl işlemden geçmemiş, yeni sağılmış inek sütünün yerini tutmasada artık günlük sütler satılıyor. Bulabildiğimde taze inek sütüyle, bulamazsam da günlük sütle yoğurdumuzu evde mayalıyorum.

10 dakika gibi kısa bir sürede hazırlayıp, 5-6 saat sonra mis gibi katkısız doğal yoğurt yemek varken neden içinde ne olduğu, nasıl mayalandığı belli olmayan yoğurtları yiyelim ki? Siz paketli yoğurtların üretiminde kullanılan her maddenin içindekiler kısmına yazıldığını mı sanıyorsunuz? Gıda kanununa göre, belli yüzdelerin altında kullanılan maddeler yazılmıyor. Bizlerde yiyoruz...

Sütü bir tencerede ısıttıktan sonra mayalayacağım kap içine koyuyorum. Isınma derecesini şu şekilde belirliyorum; sağ elimin küçük parmağını sütün içine soktuğumda yanmayacak kadar sıcaksa sütüm mayalamaya hazır demektir. Ben buzdolabında kolay kullanabilmek için yayvan kap tercih ediyorum. Bu benim sürekli yoğurt mayaladığım kabım. Yoğurt bitip tekrar mayalayacağım zaman sadece suyla çalkalıyorum, deterjan kullanmıyorum.

Daha önce mayaladığım yoğurdumdan ayırdığım bir kase yoğurdu, ısıttığım sütle ayran kıvamına getirip, sütün içine döküyorum ve karıştırıyorum.



Üzerini kapatıp peteğin üzerine koyuyorum. Kış olduğu için küçük bir havlu ile örtüp, peteğin üzerine koymak yetiyor. Yazın mayalarken, havlu ile sarıp, sonrada battaniye ile sarıyorm. Ortalama 5-6 saatte mayalanıyor.



Püf noktası:
Yoğurdunuzun sulanmamasını istiyorsanız çıkartırken tahta kaşık kullanmak falan işe yaramıyor, yoğurdun üzerinde çukurlar açmadan çıkarın. Kaşığınızla düz yollar çizerek yoğurdu çıkarırsanız sulanmaz.

Afiyet olsun...