31 Ocak 2011 Pazartesi

Dünya sınırlıyor, Türkiye'de yayılıyor!

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Kenan Demirkol, HABERTÜRK TV'de Duygu Candaş'ın sorularını yanıtladı

Üç tehlikeli beyaz olarak bilinen ‘un, şeker ve tuz’un insan sağlığına etkisi tartışılırken, daha az maliyetle elde edilen ve gazozdan çikolataya pek çok üründe kullanılan nişasta bazlı şeker (NBŞ), bazı AB ülkelerinde yasaklandı. Sebebi nişasta bazlı şekerin pek çok hastalığa neden olması.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Kenan Demirkol, HABERTÜRK TV'de Duygu Candaş'ın sorularını yanıtladı.

Prof. Dr. Demirkol, nişasta bazlı şekerin karın tipi şişmanlığa neden olduğunu ifade ederken, bu şişmanlığın kansere kadar pek çok rahatsızlığa sebebiyet verdiğini söyledi.


Gofretten, dondurmaya, bisküviden, meşrubatlara kadar hemen hemen her üründe nişasta bazlı şekerin kullanıldığına değinen Prof. Dr. Kenan Demirkol, "Kemik erimesinden, kansızlığa, gut hastalığı, karın tipi şişmanlık, karaciğer yağlanması, kanserlere neden oluyor. Kanserlerde yüzde 40 artışa neden olabiliyor. Şişmanlık üzerinden bu hastalıklara yol açıyor. Dondurmalar, tatlı şerbetleri bile bu maddeden yapılıyor. Çikolataya kadar her alanda bu var. Meşrubat en tehlikelisi. Çok çabuk vücudu terk edebildiği için etkisi daha hızlı yayılıyor" dedi.

"ETİKET ZORUNLULUĞU YOK"
"Tüketiciye iş düşmeden önce hangi tip şekerin kullanıldığı ürünlerin etiketlerinde yazması gerekir" diyen Prof. Dr. Demirkol şunları söyledi: "Yüzde 90 mısır fruktozu içeren bir madde bir üründe kullanılırsa vay çocuklarımızın haline. Etiket zorunluluğu yok. Hangi tip bir mısır şurubunun kullanıldığı belirtilmiyor. Siz alırken neye istinaden alacaksınız?
GDO'lu mısırın bu sanayide kullanılıp kullanılmadığını bilmiyoruz. Mısır nişasta içerir. Nişasta glukoze dönüşür. Kimyasal olarak fruktoza çevirilir. Biz GDO'lu ürün de almış oluyoruz. Bu sayede GDO'lu ürünlerin zararlarını da almış oluyoruz."

"BU GİDİŞE MÜDAHALE EDİLMELİ"

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ise HABERTÜRK TV'de Pelin Çift'in sorularını yanıtladı. Yetkin nişasta bazlı şekerin ucuz olması nedeniyle tercih edildiğini söylerken, pek çok ülkenin nişasta bazlı şekerin yasaklandığını belirtti.

Yetkin şunları da söyledi: "Her yıl NBŞ kotasının artırılması gündeme geliyor. Türkiye bu kota konusunda oranı en yüksek ülke. Türkiye'de bu gidişe müdahale etmek lâzım."

"ÇOCUKLARIN SEVDİĞİ GIDALARDA BOLCA VAR"
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Pediatri Onkolog Prof. Dr. Nurdan Taçyıldız da "Nişasta bazlı şekerli ürünler kalorisi yüksekliği nedeniyle kilo yapıyor" derken şöyle devam etti: "Çocuklarımızın çok sevdiği gıdada var. Daha tatlı, şekeri daha yüksek hissettiriyor. Meyve sularında, gazlı içeceklerde var. Çocuklarımızın tüketmesi risk taşıyor. Obezite düşmanımız halinde. Son çalışmalarda obezite artık ülkemizde sorun. Kiloya katkısı olan her şeye dikkat etmemiz gerekiyor. Mısır şurubu içeren maddeleri tüketmekte dikkatli olmalıyız. Bizler de hekimler olarak, ebeveynler olarak çocuklarımıza eğitim verebiliriz. Öğünlerin yerine yerleştirmemeleri konusunda eğitim verebiliriz."


Prof. Taçyıldız şunları da ekledi: "Çocukların sevdiği keklerde, çikolatalarda, şekerli içeceklerin yüzde 40'ından fazlasında bulunuyor. Pasta, şeker, şekerlemeleri tüketmemelerini tembihlememiz gerekir. Evimizde ürettiğimiz kek ya da poğaçaları tüketmelerini sağlamalıyız."

http://www.haberturk.com adlı siteden alınmıştır.

ÇOCUKLARIMIZA SAĞLIKLI CİPS

Sevgili arkadaşım Büşra Öktenin yazısını okumanızı tavsiye ederek başlamak istiyorum cips tarifime.
Ben cips pek sevmem, hayatımda hiç yeri yoktur ama üstte linkini verdiğim yazıda okuyacağınız gibi yılda milyonlarca cips tüketiliyor. Bende çocuklarım için sağlıklı cips yapmak üzere girdim mutfağıma.

Malzemeler
Yumurta
Un
Tuz
Baharat



1 yumurta, bir miktar tuz (koymasanız da olur) ve aldığı kadar undan hamur yoğuruyoruz. Daha çok isterseniz; 2ymurta aldığı kadar un şeklinde çoğaltabilirsiniz. Bu şekilde yapıldığında sade cips oluyor.

Dilerseniz hamuru yoğururken içine sevdiğiniz baharatlardan koyabilirsiniz.
Soğanlı cipsleri seviyorsanız soğanı rendeleyip suyunu hamurunuza katabilirsiniz.
Yine dilerseniz, hamurunuza bir miktar çok olmamak kaydıyla yağlı peynir ekleyip peynirli cips yapabilirsiniz.





Hamurumuzu yoğurduktan sonra incecik açıp, tırtıklı bıçakla kesip yağda kızartıyoruz.
Ve cipsimiz hazır.



Gelelim püf noktasına; hamuru çok çok ince açmalısınız. Biraz sert oluyor ve zor açılıyor ama yılmadan inceltin hamurunuzu.

Ayrıca şunu da belirtmeliyim, çok az yağ çekiyor neredeyse tamamen yağsız oluyor cipsler.

Dipsos isterseniz bir iki dipsos tarifi yazayım.
Yoğurdu çırpıp içine nane ve kırmızı pul biber ekleyebilirsiniz.
Yoğurdu çırpıp içine kekik ve sarımsak rendesi ekleyebilirsiniz.
Ayrıca domates konservesine acı pul biber ve nane katıp dipsos elde edebilirsiniz.
Domatesi rendeleyip bir miktar pişirip baharatlayabilirsiniz.
Bunlarda yine hayal gücünüzle sınırlı.

Afiyetle...